BROEK IN WATERLAND - De werkzaamheden aan de oevers van de Broekervaart en de Trekvaart bij Broek in Waterland gaan maandag 4 november van start.
Aannemerscombinatie Beens/Hakkers vervangt in opdracht van de provincie de beschoeiing op diverse trajecten. De werkzaamheden vinden in fases plaats. Beschoeiing beschermt de oevers tegen afbrokkelen en wegspoelen. Met deze vervanging is de oever weer 100 jaar beschermd.
Eenrichtingsverkeer
De werkzaamheden duren tot na de zomer 2025. Om veilig te kunnen werken wordt op de Broekermeerdijk die gehele periode eenrichtingsverkeer ingesteld. Vanaf 11 november 2024 is het vanaf Broekermeerdijk 10A met de auto alleen mogelijk om in de richting van Broek in Waterland te rijden. De andere klant op wordt verkeer omgeleid. Om de werkzaamheden heen kunnen bewoners in de berm blijven parkeren. Waar deze parkeerplaatsen zijn, is afhankelijk van het traject waar de werkzaamheden op dat moment plaats vinden. Via de BouwApp wordt de meest actuele informatie verstrekt.
Duurzame oplossingen
Bij de werkzaamheden heeft de provincie uitdrukkelijk oog voor duurzaamheid: zo is het doel om 80% minder CO2 uit te stoten bij dit project. Ook worden kansen voor natuur, biodiversiteit en recreatie meegenomen in de plannen.
Biodiversiteit
De nieuwe oever wordt grotendeels beschermd door stalen damwanden. Om de biodiversiteit te bevorderen wordt een stukje van oever van de Broekervaart beschermd door zogenaamde wiepenbeschoeiing van houten palen en takken. Hierlangs ontstaat riet, waardoor vissen beschutting krijgen om te paaien en het geeft ruimte voor flora en fauna die goed in deze omstandigheden kunnen leven. Een stuk van de oever wordt een plas-dras door een soort glooiing in het talud aan te brengen. Zo ontstaan er droge en nattere plekken waar verschillende soorten van profiteren. En er worden een aantal plekken aangelegd, waar dieren gebruik van kunnen maken om makkelijk uit te het water te komen en hun weg te vervolgen naar andere gebieden.
Materieel
Naast een diesel-aangedreven schip wordt tijdens de werkzaamheden gewerkt met geëlektrificeerd materieel: een werkset van een schip met kraan, die wordt aangedreven voor een waterstof-powerpack. Meer weten over dit elektrische materieel? In dit filmpje vertellen de projectmanagers van de provincie Noord-Holland en van aannemerscombinatie Beens/Hakkers er meer over.