WATERLAND - De gemeenteraad van Waterland heeft op donderdag 7 november de begroting voor 2025 en de bijbehorende meerjarenbegroting vastgesteld.

Sluitende meerjaren begroting
Alle gemeenten in Nederland krijgen na 2026 jaarlijks fors minder geld van het Rijk. Vorig jaar heeft gemeente Waterland samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en andere gemeenten een signaal afgegeven richting het Rijk door een niet sluitende begroting te presenteren. Een solide financieel beleid voeren is voor het college echter een belangrijk speerpunt. Daarom wordt er dit jaar weer een sluitende meerjarenbegroting gepresenteerd.

Moeilijke keuzes
Om de begroting van 2025 rond te krijgen en de gemeente tegelijkertijd voor te bereiden op de komende ravijnjaren, moet er een gat van twee miljoen euro worden gedicht. Dit gat wordt voor de helft gedicht met bezuinigingen op het Sociaal Domein en voor de andere helft door een verzwaring van de gemeentelijke lasten.

Lastenverzwaring voor inwoners
De afgelopen jaren is de Onroerende Zaak Belasting (OZB) in Waterland verhoogd met percentages die (ruim) onder de landelijke inflatiecijfers lagen. Nu is ervoor gekozen om de OZB met terugwerkende kracht gelijk te brengen met de gemiddelde inflatiestijging van de afgelopen jaren en te verhogen met 13,9%. Daarnaast wordt de afvalstoffenheffing kostendekkend gemaakt. Dit betekent dat alle kosten die door de gemeente worden gemaakt op het gebied van afval gedekt worden door de belasting die de inwoners hiervoor betalen.

Wethouder Financiën Ton van Nieuwkerk: “Om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen, zijn er lastige keuzes gemaakt. Zo hebben we de lasten voor inwoners moeten verzwaren, bezuinigen we op het Sociaal Domein en is er geen geld meer beschikbaar voor tijdelijke woningen en een stadspas. Hierdoor zetten we wel een eerste stap in het oplossen van de financiële situatie veroorzaakt door de zogeheten “ravijnjaren”, waarbij gemeenten veel minder geld van de Rijksoverheid krijgen dan voorgaande jaren.”

Collegeakkoord Waterland: Vrij. Sociaal. Groen.
In 2025 blijven wij hard werken aan belangrijke maatschappelijke opgaven. Zoals het realiseren van (betaalbare) woningen en het verbeteren van het groenonderhoud. Het duurzaamheidsfonds wordt voortgezet, er is een deel van het benodigde budget voor de nieuwe sporthal opgenomen en er wordt extra aandacht geschonken aan de verkeersproblemen in verschillende kernen.